HTML

Mik ezek itt?

Szervezetelemzési témák és esetek a Budapesti Corvinus Egyetem néhány közgazdasági, szociológiai, menedzsment jellegű tantárgyához

Utolsó hozzászólások

Ajánlott honlapok

Vitablogok szakpolitikákról

Viták a makrogazdasági döntések kontrolljának hatékony intézményi dizájnjáról

2010.11.29. 15:30 bodis.lajos

Versenyképességi elemzés a munkaügyi kapcsolatok keretében, költségvetési tanács és számvevőszék típusú intézmények

 

Kérdések az esetmegbeszéléshez:

Miben hasonlít és miben különbözik a költségvetési tanács típusú intézmény a versenyképesség tényezőinek vizsgálatára szolgáló belgiumi eljárástól?

BOGAERT ET AL. (2006) alapján foglaljuk össze a belgiumi költségvetési tanács (Conseil Supérieur des Finances/High Council of Finance) intézményi dizájnjának és működésének tapasztalatait!

Belgiumban azonos időben (1989-ben) hozták létre egyfelől ezt a fiskális ellenőrző szervet, másfelől a versenyképesség mutatóinak a szociális partnerek által kialakított vizsgálati eljárását. Mit gondol, inkább zavarják, vagy inkább kiegészítik egymást ezek az intézmények? Sejt-e a rendszerben felesleges párhuzamosságokat?

Hogyan világítja meg a költségvetési fegyelem kikényszeríthetőségének és rugalmasságának problémáját a MILGROM-ROBERTS (2005) tankönyvben bemutatott modell? Kik és miről kötnének itt önkikényszerítő szerződést? Milyen intézményen belül menne végbe szerződésértelmezés, mi lehet egy kapcsolati szerződés tartalma?

 

Az előzetes tennivalókhoz és az olvasmányjegyzékhez kattintson a tovább gombra vagy a bejegyzés címére!

 

Az esetmegbeszélés előtt olvassa el és foglalja össze írásban (kérdésenként 2-3 mondat):

Végezzen gyűjtést, milyen elismerést illetve kritikát váltott ki a magyar Költségvetési Tanács működése, és a döntéshozó mivel indokolja az átalakítását!

Hogyan érvel BEBESY (2010) annak alátámasztására, hogy a költségvetési politika szabályalapú regulációjánál (éves költségvetési hiány mértékének, államadósság nagyságnak stb. előzetes rögzítése) hatékonyabb a költségvetési politikát folyamatosan elemző-ellenőrző, független intézmény?

Olvassa el az ELTEcon blogjában a cikkel kapcsolatos kommenteket; ezek alapján mi szól a költségvetési tanács és a számvevőszék típusú intézmények szervezeti szétválasztása mellett?

KÓCZY (2010) milyen analógiát hoz fel az ellenőrzés intézményére? Van-e olyan mechanizmus, amely ellene hat az esetlegesen kötözködő, megalapozatlan bírálatoknak? Miről és hogyan láthat el hatékonyan jelző szerepet a költségvetési tanács típusú intézmény fenntartása? Mondjon példát más jelzésekre!

 

(Kapcsolódó téma: Munkaügyi alku belgiumi rendszere: témák, szintek, formák)

 

Irodalom:

BEBESY DÁNIEL (2010):  A vesztesek mi vagyunk. index.hu, november 22. (letöltés)

BOGAERT, H. - DOBBELAERE, L. - HERTVELDT, B. - LEBRUN, I. (2006): Fiscal councils, independent forecasts and the budgetary process: lessons from the Belgian case. Working Paper 4-06, Federal Planning Bureau, Brussels (letöltés)

KÓCZY LÁSZLÓ (2010): Járj egyenes úton! Kóczy játékelmélet blogja, november 28. (letöltés)

MILGROM, PAUL-ROBERTS, JOHN (2005): Közgazdaságtan, szervezetelmélet és vállalatirányítás. Nemzeti Tankönyvkiadó. Járadékvadászat, befolyásolási költségek és hatékony döntési rutinok alfejezet, 361-372., 375-376. o. (Ezen kívül ajánlott, akiknek a tárgyhoz nem kötelező olvasmány: az 5. fejezet kijelölt részei: 181-196., 197-199., 207-212., 225-229. o.)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: munkaügyi kapcsolatok hatékony intézményes mechanizmusok tervezése

A bejegyzés trackback címe:

https://szervezetelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr962481350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása