HTML

Mik ezek itt?

Szervezetelemzési témák és esetek a Budapesti Corvinus Egyetem néhány közgazdasági, szociológiai, menedzsment jellegű tantárgyához

Utolsó hozzászólások

Ajánlott honlapok

Vitablogok szakpolitikákról

HR menedzsment a textiliparban

2010.10.08. 04:50 bodis.lajos

HR menedzsment a textiliparban: egyszerű technológiák, munkaszervezeti problémák

BÓDIS (2003) egy hazai textilipari nagyvállalat privatizációjának hatását vizsgálja az egyik varrodájának munkaszervezetére a kilencvenes évek közepén. A vállalatvezetés feladatai közül a tanulmány csak a munkások irányításával és ellenőrzésével foglalkozik. A varrodai munka viszonylagos egyszerűsége és könnyen mérhető eredménye lehetővé tenné, hogy a munkásokat alacsony költséggel pótolják, és a bérüket szorosan a teljesítményükhöz kössék. Az üzemi menedzsment azonban nem hajtja végre a munkások irányításának és ellenőrzésének több feladatát. Ennek fő oka a tulajdonosok tőke- és szakismerethiánya, a következménye pedig az alsó szintű vezetők és a munkások nagyfokú önállósága. A tanulmány három fajtáját írja le a munkaszervezeten belüli egyenlőtlenségeknek, amelyek lehetővé teszik a járadékszerzést. Feltételezi és bizonyítani igyekszik, hogy a munkáscsoport tagjai között hallgatólagos biztosítási megállapodás jött létre a hosszú vállalati munkaviszonnyal rendelkező, hanyatló fizikai teljesítőképességű dolgozók darabbérének jelentős visszaesése ellen.

 

Kérdések az esetmegbeszéléshez:

Milyen, a dolgozók közötti egyenlőtlenségeket ír le a tanulmány? Vegyük sorra ezeket, és indokoljuk, miért nem szünteti meg a vezetés az egyenlőtlenséget? Kiket érint ez hátrányosan, és miért nyugodnak bele (végső esetben miért nem lépnek ki) ezek a dolgozók?

Mi a szerepük a szervezetben az idős dolgozóknak? Közgazdaságilag milyen esetben indokolt az emelkedő bérprofil? Mi a helyzet ezzel a feltétellel a varrodában?

A tanulmányban leírt biztosítási konstrukciónak mi lehet a haszna a dolgozók, illetve a tulajdonosok számára? Mi vele a probléma?

Vajon hogyan lehetett volna termelékenyebbé tenni ezt a munkaszervezetet?

Milyen tanulságok adódhatnak az elemzésből a bonyolultabb munkaszervezetek elemzésének lehetőségeire nézve? Hozzunk példát hasonló befolyásszerző, illetve a befolyásszerzést korlátozó magatartásokra! Mi támaszthat nehézségeket ezek vizsgálata elé?

 

Az előzetes tennivalókhoz és az olvasmányjegyzékhez kattintson a tovább gombra vagy a bejegyzés címére! 

 

Az esetmegbeszélés előtt olvassa el és foglalja össze írásban (kérdésenként 1-3 mondat):

Mi volt a kutatás és az elemzés tárgya?

Melyek a varrodai munkaszervezetek legfontosabb sajátosságai? Miben különbözik ettől az elemzett munkaszervezet?

Melyek az okai és a következményei annak, hogy 
- nem mindegy, hogy ki milyen gépen dolgozik, és milyen munkát végez?
- nem lehet mozogni a munkacsoportok között? 
- összepárosítják a dolgozókat, méghozzá kötött módon?

Ki és milyen döntések befolyásolására törekszik ebben a munkaszervezetben? Akik nem, azok miért nem? Ki és hogyan próbálja csökkenteni a döntésbefolyásolási törekvéseket? A MILGROM és ROBERTS (2005) által leírt típusok közül melyeknek felelnek meg ezek? Mi az összefüggés a LAZEAR (2006) elemzésével?

Mit jelent a varrónők által egymásnak nyújtott kölcsönös biztosítás? Hogyan fizetik a járulékot, mire és hogyan jár kártérítés? 

A tanulmányban adott magyarázatok szerint hogyan függ össze a varroda működési mechanizmusaival az a tény, hogy nők dolgoznak ott?

Ki lehetne-e cserélni 
- a dolgozókat? 
- a vezetést? 
- a tulajdonosokat?

 

Irodalom:

BÓDIS LAJOS (2003): Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában. Megjelent: Szántó Zoltán-Gál Róbert Iván (szerk.): Cselekvéselmélet és társadalomkutatás. Közgazdasági Szemle Alapítvány, 2003. 424-458. o. (letöltés)

LAZEAR, E. P. (2006): A humán erőforrások közgazdaságtana vállalati vezetők részére. Nemzeti Tankönyvkiadó. 10. (A vállalati munkaügyi politika) fejezet, 269-286. o.

MILGROM, PAUL-ROBERTS, JOHN (2005): Közgazdaságtan, szervezetelmélet és vállalatirányítás. Nemzeti Tankönyvkiadó. Járadékvadászat, befolyásolási költségek és hatékony döntési rutinok alfejezet, 361-376. o. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hr menedzsment hatékony intézményes mechanizmusok tervezése vállalati esetek

A bejegyzés trackback címe:

https://szervezetelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr582355487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása